Toetje van de maand april

Meringues met sinaasappelmousse

April

Verwarm de oven voor op 100 graden. Splits de eieren. Zorg ervoor dat er geen eigeel bij het eiwit komt. Klop de eiwitten op tot luchtige pieken en voeg dan al mixend de suiker toe. Klop nog 10 minuten door zodat je echt harde pieken hebt. Doe het eiwit in een spuitzak en spuit mooie ronde meringues op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zet in de oven en bak 1 uur en 20 minuten tot mooie knapperige meringues.

Meng de rasp en het sap van de sinaasappel door de mascarpone. Voeg de vanillesuiker en een snuf kaneel toe en roer tot een lobbige crème. Spuit de sinaasappelmousse op de meringues en garneer met wat fijn gehakte amareti koekjes.

 

voor de meringues

eiwitten van 2 eieren – 125 gr witte basterdsuiker

voor de sinaasappelmousse

250 gr mascarpone – 1 sinaasappel – half zakjes vanille suiker – kaneel

 

Toetje van de maand februari

Tarte tatin met peer

180 gr boter
150 gr bloem
150 gr witte basterdsuiker
+ 1 el extra voor het deeg
4 peren
1 beker crème fraîche

  1. Doe 80 gr van de boter en alle bloem in een beslagkom en snij fijn met twee messen. Voeg de eetlepel basterdsuiker toe en schenk er 50 ml ijskoud water bij. Kneed het geheel snel met de hand tot een soepel deeg. Maak er een bal van en plaats voor minimaal een half uur in de koelkast.
  1. Verwarm de oven voor op 195 graden.
  1. Schil de peren snij ze in vieren. Haal het klokhuis eruit en zet klaar.
  1. Snij de rest van de boter in stukjes en doe in een steelpan. Smelt de boter en voeg daarna     de basterdsuiker toe. Laat op middelhoog vuur verhitten totdat het een bruine karamel wordt. Dit doe je zonder te roeren als je gaat roeren in de karamel dan mislukt het.
  1. Schenk de karamel in de ovenschaal en leg er de peer kwarten met de bolle kant naar beneden in de karamel.
  1. Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een plak net iets groter dan je vorm. Plaats dit boven op de peren en vouw goed naar binnen zodat je geen peer meer ziet.
  1. Zet de taart voor 50 minuten in het midden van de oven. Laat de taart 10 minuten afkoelen en draai hem dan om op een bord. Serveer de tarte tatin met crème fraîche.