InspiratieDe keukentafel:

Hoi Mariken!
Leuke vraag! Mijn inspiratie komt eigenlijk overal vandaan. Dat wil zeggen; ik heb bijna dagelijks gesprekken over koken en over eten met allerlei verschillende mensen. Natuurlijk in het café van mijn vriend waar ik vaak meewerk. Door de verhalen die ik hoor aan de bar, krijg ik inspiratie. Je kunt je bijna niet voorstellen hoe vaak het daar over koken en eten gaat! Die verhalen en mensen vormden, samen met de kookkunsten van mijn vriend, de hele fundering voor start van de Keukentafel. Maar ook door bepaalde tv-(kook)programma’s, door films en (kook)magazines en – boeken krijg ik inspiratie. Ik blader met liefde door verschillende kookboeken, waarbij ik toch een voorkeur heb voor Jamie (Oliver), al vanaf het begin. Maar Lorraine Pascale heeft inmiddels ook mijn hart gestolen. Zij is een heerlijke kok, die alles gemakkelijk uitlegt en altijd een lach op haar gezicht heeft. Daar hou ik van, omdat koken voor anderen en samen eten iedereen blij maakt. Dat stralen zij én Jamie uit. Heb je ooit de film ‘Julie & Julia’ gezien? Waarin het verhaal van Julia Child centraal staat? Ge-wel-dig! Het hele gevoel van die film, van allebei de vrouwen, staat voor hoe ik me voel als ik kook. Alles, ook de mislukkingen! Die film kan ik blijven kijken: ook een heerlijke inspiratiebron.
Op Instagram volg (en ontdek) daar verschillende koks – thuiskoks en professionele koks – over de hele wereld die op dit medium hun gerechten laten zien. Dus ook Instagram is een bron van inspiratie, net als het zelf uit eten gaan op allerlei locaties of bij vrienden. Zo zie je maar, inspiratie genoeg! Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jouw inspiratiebronnen. En ook naar wat volgens jou je grootste culinaire succesgerecht is geweest tot nog toe …
Ik ben heel benieuwd!
Smakelijke groeten van Marianne van De Keukentafel

Laat het je smaken:

Hi Marianne,
Mijn successen … tja, ik kan zo een-twee-drie niet meteen iets zeggen. Het zijn er zoveel ! Wel was ik erg trots op de kalkoen met kerst twee jaar geleden. Maar als een van mijn gasten een applausje vraagt voor de chef, dan is dat voor mij al een succes. Waar ik vooral van geniet, is anderen zien genieten van datgene wat ik met heel veel liefde en aandacht op een bord leg. Daar doen we het toch allemaal voor.
Inspiratie zit voor mij overal. Op de fiets door het park, in het bos met de hond, een weekend weg met vrienden. Een nieuw restaurant, een tijdschrift. Op de markt, in de kaaswinkel, maar vooral bij de slijter. Hij zit zo vol passie als hij over zijn wijnen praat. Ik droom dan weg, zie de wijngaarden met al die mooie druiven en bedenk dan ter plekke wat ik daar bij zou maken. Mijn grote verzameling kookboeken en het internet zijn daar een mooie leidraad bij, maar de rest komt recht uit mijn hart. Door te proeven en te beleven kom ik tot mijn eigen culinaire hoogstandjes en die maak ik dan beter tot ik tevreden ben en ze met de rest van de wereld deel. Ik hou erg van pure smaken en gerechten zonder al te veel poespas. Als ik bloemkool bereid, wil ik aan het einde nog bloemkool proeven. Kijk maar eens in andere culturen, daar voegen ze ook niet zoveel toe. Daar proef je echt wat je eet. De grootste uitdaging is dan te proeven en te ontdekken wat er allemaal is gebruikt. En dat dan in mijn eigen keuken na te maken! Meestal lukt het en soms mislukt het … ach al doende word men steeds een beetje wijzer.
En jij Marianne? Wat heb jij geproefd de laatste tijd waarvan je denkt ‘dat ga ik ook eens proberen?’
Eet, drink, lach en geniet, tot de volgende,
“Laat het je smaken”
Mariken