IMG_5254Daarom leggen wij op een ouderwetse wijze als culinaire penvriendinnen onze liefde voor de gastronomie, het koken en het eten op tafel. Graag delen wij met jullie onze briefwisselingen op nieuwerwetse wijze, via onze websites. Gewoon omdat het al heerlijk is om over koken en eten te schrijven en te lezen. Heb je zelf een vraag aan een van ons twee? Dan kun je deze altijd stellen. Wij geven graag onze culinaire visie!

Laat het je smaken meets De Keukentafel

 

 

Hoi Mariken!

Wat was het superleuk dat jij bij mij aan de Keukentafel een kop thee bent komen drinken. Het was heerlijk om met jou te praten en te ontdekken dat we aardig op één lijn zitten als het over koken en eten gaat. Eten mag een lekkere Bourgondische verwennerij zijn, en daar mag dus ook best een wijntje bij. Een goed gesprek en fijn gezelschap maken het voor mij af. Want dat is waar voor mij koken en eten om draait. Dat probeer ik met de Keukentafel ook neer te zetten. Of de gasten nu een kookworkshop komen volgen of gewoon lekker komen eten.

Ik wil iedereen ook altijd uitdagen alles te proeven, ook de ingrediënten die ze van thuis uit niet lusten. Omdat ze bij ons weer net wat anders zijn bereid, ontdekken de gasten vaak dat ze het toch wel lekker vinden. Soms ook niet, maar dan hebben ze het toch geprobeerd, wat dan alsnog een soort ‘overwinningsgevoel’ aan ze geeft. Zelf probeer ik ook alles. Maar er is wel één ding dat ik echt niet eet. Dat is orgaanvlees. Ik zal het ook niet meenemen als onderwerp in de workshops of op de kaart zetten. Ik heb ooit lever geprobeerd, maar nee. Echt niet. Misschien als een sterrenkok mij kan overtuigen, wil ik het proberen. Maar ook alleen maar dan.

En jij, Mariken? Is er iets waarvan jij zegt: ‘nee, dat ga ik echt niet eten …’

Ik ben heel benieuwd!

Smakelijke groeten van Marianne van De Keukentafel

 

Hoi Marianne,

Wat leuk dat ik mocht komen voor die kop thee! Het was erg mooi om te zien hoe bevlogen jij de keukentafel bestiert. Barstensvol ideeën en energie en dat werkte aanstekelijk. Buiten het feit dat koken en vooral lekker koken mijn grootste passie is, praat ik heel erg graag over eten en drinken. Na deze eerste afspraak geloof ik zeker dat wij daar nog heel veel over gaan praten en niet alleen met een kop thee. Deze “plaatselijke bekende chef” heeft daar veel zin in!

Voor mij is de bewustwording van eten heel belangrijk. Waar komt het eten dat op je bord ligt nu eigenlijk vandaan? Hoe is het bereid en wat is daarvoor nodig geweest? Niets groeit in een pakje of zakje aan een boom. Alles heeft zorg, liefde en aandacht nodig en met diezelfde zorg en aandacht bereid ik het tot een mooi geheel zodat mijn gast ervan geniet … Proeven en beleven; dat is wat ik graag doe als het om eten gaat. Ik proef alles en bedenk daar zelf dan weer nieuwe recepturen bij als ik het lekker vind. De dingen die ik niet lekker vind komen bij mij ook niet op tafel, behalve het vlees van het varken. Dat eet ik zelf niet, maar bereid ik wel. Varkens hebben mooi vlees voor mooie gerechten en dat kan ik niet uit de keuken weglaten; ondanks dat ik het zelf niet eet.

Waar haal jij je inspiratie vandaan Marianne?

Laat het je smaken,

Mariken